عصر ایران نوشت: شارژ سریع قابلیتی است که به شما امکان میدهد دستگاه خود را در کسری از زمانی که بهطور معمول شارژ میشود، شارژ کنید. این که آیا گوشی یا دستگاههای دیگر شما از شارژ سریع پشتیبانی میکنند یا خیر، به مدار شارژ آنها برمیگردد. هر دستگاهی فقط میتواند مقدار نیرویی را جذب کند که مدار شارژش برای کنترل آن طراحی شده است؛ بههمیندلیل اتصال دستگاه به یک شارژر فست شارژ لزوماً باعث نمیشود که سریعتر شارژ شود.
امروزه با توجه به نیازها و افزایش فزایندهی زمانی که صرف کار با دستگاههای هوشمندمان میکنیم، شارژ سریع بیشاز هر زمان دیگری ضروری است. از این جهت تولید محصولاتی با این قابلیت، روبهافزایش است و خواهان زیادی دارد.
باتوجه به افزایش حساسیت کاربران آیفون در مورد سلامت باتری، افزایش سلامت باتری ایفون و جلوگیری از پایین امدن سلامت باتری ایفون اهمیت بیشتری پیدا کرده است، موضوعی که شاید برای کاربران گوشیهای اندرویدی خیلی حساس نباشد. ازاینرو اطلاع از آسیبزا بودن یا نبودن فستشارژ برای هر کاربری مهم است. بیایید در این مقاله ببینیم که آیا شارژ سریع ضرر دارد؟ ایا فست شارژ باتری را خراب میکند؟ و آیا شارژرهای سریع برای گوشی شما مضر هستند؟
ایا شارژ سریع برای باتری مضر است؟
همانطور که میدانید گرما برای باتری مضر است؛ بهخصوص برای باتریهای لیتیومـیونی که امروزه اکثر گوشیهای هوشمند از آن استفاده میکنند. ازاینرو سیستمهای شارژ سریع، تلاش میکنند تا حرارت را تا حد ممکن کاهش و در عین حال خروجی را افزایش دهند. به دلیل فرایند سریع شارژ احتمالاً این سوال برای همه پیش میآید که آیا فست شارژ ضرر دارد ؟ برای اینکه همین ابتدا خیالتان را راحت کنیم، باید بگوییم جواب منفی است.
باتریهای فست شارژ دارای دو فاز شارژ هستند. فاز اول تا جایی که ممکن است نیرو و ولتاژ را به باتری خالی یا تقریباً خالی اعمال میکند. در این مرحله، باتری طی دقایق اولیهی اتصال به شارژر بهمیزان قابل توجهی شارژ میشود. در مرحلهی اول شارژ، باتریها میتوانند شارژ را بهسرعت و بدون تأثیرات منفی بر طول عمرشان جذب کنند.
در بیشتر موارد ازجمله فست شارژ، گرما ممکن است عامل اصلی آسیب به باتری باشد
در فاز دوم به محض اینکه ظرفیت باتری به میزان ذکرشده برسد، سرعت شارژ کاهش مییابد تا از استرس و گرما که میتواند به طول عمر باتری آسیب برساند، جلوگیری شود. حتماً تاکنون متوجه شدهاید که گوشی شما تا درصد معینی سریعتر شارژ میشود؛ اما پس از آن، پر کردن باتری بیشتر زمان میبرد.
در حین شارژ معمولاً اگر دمای دستگاه از حد معینی بیشتر شود، ممکن است گوشی بهطور خودکار شارژ سریع را متوقف کند، موردی که معمولا در برترین گوشیهای بازار و بهترین گوشی های شیائومی از نظر باتری شاهد آن هستیم.
برای درک بهتر، باتری را مانند یک اسفنج درنظر بگیرید. وقتی برای اولین بار آب را روی یک اسفنج خشک میریزید، اسفنج بهسرعت مایع را جذب میکند. برای باتری، این مرحله شارژ سریع (فاز اول) است. حالا فکر کنید که دارید با همان سرعت اولیه، به ریختن آب روی اسفنجی که بهطور فزاینده درحال خیس شدن است، ادامه میدهید. مایع روی سطح اسفنج میریزد و برای جذب شدن در اسفنج اشباعشده تقلا میکند. این شارژ جذبنشده در باتری میتواند منجر به مشکلاتی شود که بهطور بالقوه ممکن است به باتری آسیب برساند.
اگر همه چیز به خوبی مدیریت شود، باتری بهندرت آسیب میبیند. سیستم مدیریت باتری دو فاز، به دقت بر روند شارژ نظارت میکند و سرعت را در فاز دوم کاهش میدهد تا به باتری زمان دهد شارژ را جذب کند و از بروز مشکل جلوگیری شود. به همین دلیل است که چند درصد آخر تا شارژ کامل، زمان بیشتری میبرد.
سازندگان برای محافظت از باتریها چه میکنند؟
سازندگان برای کمک به محافظت از باتری در برابر گرما که عامل اصلی آسیب به باتری چه در شارژ سریع و چه هر مورد دیگری است، چند کار مهم انجام میدهند:
۱. همانطور که مطالعه کردید کاهش ولتاژ در فاز دوم فست شارژ کمک شایانی به کاهش گرما میکند.
۲. در فرایند شارژ سریع ازطریق شارژ موازی (Parallel Charging)، باتری به دو سلول هماندازه تقسیم میشود تا توان ورودی بهصورت مساوی بین دو قسمت تقسیم شود.
۳. اضافهکردن سختافزار و سیستم خنککننده به گوشی یکی از راهکارهای جلوگیری از گرمشدن بیشاز اندازهی باتری دستگاه است.
۴. برخی سازندگان ممکن است از فناوریای استفاده کنند که در صورت داغ شدن بیش از حد گوشی و باتری، شارژ سریع را متوقف میکند.
قرار دادن ویژگیهای صرفهجویی در مصرف انرژی و بهکارگیری قطعات و اجزایی که بهطور بهینه از باتری استفاده میکنند، به محافظت از باتری کمک میکند. چنین ترکیبی به باتری کمک میکند تا مدت بیشتری دوام بیاورد؛ یعنی کمتر به شارژ نیاز داشته باشد. افزونبراین در بسیاری از گوشیها نرمافزار مدیریت باتری و شارژ، بهدقت چرخهی شارژ را مدیریت میکند. اگر گوشی خود را شبانه شارژ میکنید، گوشیهای جدید میتوانند روال شارژ شما را یاد بگیرند و منتظر بمانند تا ۱۰٪ آخر شارژ را درست قبل از اینکه بیدار شوید، به اتمام برسانند. بااینحال همهی ما بهعنوان مصرفکنندهی تکنولوژی باید بدانیم که چگونه از باتری گوشی محافظت کنیم.
درنهایت برای جمعبندی باید دوباره اشاره کنیم که فست شارژ به تنهایی نمیتواند عامل آسیب به باتری باشد. حرارت تولیدشده عامل اصلی آسیب و کاهش طول عمر باتری است که برای کاهش آن تدابیر مختلفی صورت گرفته است.
هر روزه شاهد دستگاههای بیشتری هستیم که به فست شارژ مجهز میشوند. حتی بین کمپانیها رقابت گرمی برای تولید باتریهایی با فناوری سریعتر برای فست شارژ شکل گرفته است. میتوانید مطمئن باشید که اگر فناوری شارژ سریع آسیبزا یا مضر بود، شرکتهای بزرگ از آن چنین استقبالی نمیکردند.