شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۶
نظرات: ۲۱
۰
-
پرداخت وام‌های درشت به کارمندان بانک‌ها جنجالی شد +جزئیات

بررسی صورت‌های مالی یازده بانک فعال در بازار سرمایه نشان می‌دهد که تاپایان سال ۱۴۰۲ جمع مبلغ وام پرداختی به کارکنان در بانک‌های بررسی شده، از ۱۲۴ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ به ازای هر ایرانی کمتر از ۶۶ میلیون تومان تسهیلات پرداخت شده است.

نورنیوز نوشت: با وجود کمبود شدید منابع برای پرداخت تسهیلات حمایتی خانوارها و تامین اعتبارات مورد نیاز در بخش تولید، مبلغ وام‌های پرداختی به بانکداران رو به افزایش است. در پایان سال ۱۴۰۲ مجموع تسهیلات پرداختی به کارکنان یازده بانک کشور از ۱۲۴ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است و در برخی بانک‌ها بیش از یک میلیاردتومان به ازای هرنفر وام پرداخت شده که عمدتا با بهره پایین و بازپرداخت طولانی مدت است.

به نظر می‌رسد باوجود نقش پررنگ بانک‌ها در بروز تورم‌های بالا در ایران، بانکی‌ها حاضر به پرداخت سهم خود از هزینه اصلاحات اقتصادی نیستند و در زمان تقسیم منابع موجود، اولویت اول را به خوشان می‌دهند.

بانکی‌ها سهم خود از اصلاحات بانکی را نمی‌پردازند

این روزها متقاضیان وام پشت در بانک‌ها صف کشیده‌اند و به دلیل کمبود شدید اعتبارات بانکی، پرداخت‌ها بسیار کند انجام می‌شود. موضوعی که به دلیل سیاست‌های سخت‌گیرانه بانک‌مرکزی دراصلاح ترازنامه بانک‌ها و کنترل شدید متغیرهای اثرگذار بر رشد نقدینگی رخ داده است.

درواقع بانک‌مرکزی برای کنترل تورم و رفع ناترازی‌های ساختاری در سیستم بانکی کشور، از تمامی پرداخت‌های غیرضروری تسهیلات جلوگیری کرده‌ است و اعطای تسهیلات بدون درنظر گرفتن منابع و مصارف آن، برای بانک‌ها ممنوع شده است. البته رقم پرداخت تسهیلات در مقایسه با سال قبل رشد یافته اما همچنان از تقاضای بنگاه‌ها و خانوار کمتر است.

از نظر بسیاری از کارشناسان، این اقدام بانک‌مرکزی با هزینه‌هایی نیز همراه خواهد بود و می‌تواند درآینده باعث کاهش تولید و اشتغال شود. با وجود این، بسیاری براین باورند که اقتصاد ایران برای گذار از وضعیت تورمی موجود و بازگشت ثبات و رشد اقتصادی به کشور، چاره‌ای جز تحمل هزینه‌های پیش‌رو نخواهد داشت. بنابراین کارشناسان به سیاست‌گذار پولی توصیه می‌کنند هدف کنترل تورم و اصلاحات ساختاری در نظام بانکی را همچنان در اولویت قرار دهد و فرآیند اصلاحات را تا جایی که از طرف بنگاه‌ها و خانوارها قابل تحمل باشد، به پیش ببرد.

از طرفی کارشناسان اقتصادی و جامعه‌شناسان براین باورند که پرداخت هزینه اصلاحات اقتصادی نباید تنها به دوش طبقات ضعیف و کم برخوردار جامعه باشد و لازم است تا تمامی افراد و گروه‌ها سهم خود از هزینه اصلاحات را بپردازند. چراکه تنها دراین صورت می‌توان امیدوار بود، عموم جامعه با سیاست‌گذاران همراه و هم‌جهت شوند و در راستای تحقق سیاست‌ها گام بردارند.

این موضوع از طرف دولت چهاردهم نیز به خوبی مورد توجه قرار گرفته و رئیس‌جمهور منتخب شرط تحقق اهداف خود را مشارکت عموم جامعه در اصلاحات دانسته است. با این تفاصیل، آنچه از طرف جامعه مورد توجه قرار می‌گیرد و موفقیت یا شکست دولت در همراه کردن مردم با سیاست‌ها را رقم خواهد زد، این است که بانیان وضع موجود در صف اول اصلاحات قرار بگیرند و در پرداخت سهم خود از هزینه اصلاحات اقتصادی پیش قدم شوند؛ موضوعی که متاسفانه در بسیاری از بخش‌ها آنطور که شایسته است به وقوع نپیوسته و مشاهده می‌شود که ارکان مهمی مانند بانک‌ها و موسسات اعتباری با وجود نقش قابل توجهی که در بروز شرایط موجود داشته‌اند، حاضر به پرداخت سهم خود از هزینه بازسازی اقتصادی نیستند.

کارمندان بانکی بیشتر وام گرفتند

آمار نشان می‌دهد، با وجود کمبود منابع بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات خرد و کلان مورد نیاز بنگاه‌ها و خانوار، مبلغ وام و تسهیلات پرداختی به کارکنان بانک‌ها افزایش قابل توجهی داشته است. این تسهیلات عمدتا با بازپرداخت طولانی مدت و نرخ بهره پایین و حتی صفر درصد پرداخت می‌شود و عمدتا درجهت تشدید تقاضا در بازارهای دارایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بررسی‌ صورت‌های مالی یازده بانک فعال در بازار سرمایه نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۲ مبلغ وام و تسهیلات پرداختی به کارکنان بانک‌ها تا ۳۰۰ درصد افزایش یافته است. جمع تسهیلات و وام پرداختی به کارکنان در این یازده بانک تا پایان سال ۱۴۰۲ به بیش از ۱۲۴ هزار میلیارد تومان رسیده‌ است و ارقام پرداختی در تمامی این بانک‌ها به نسبت سال ۱۴۰۱ با رشد قابل توجهی روبه رو بوده است.

همچنین جمع تسهیلات پرداختی بانک‌های منتخب به اشخاص و شرکت‌های فرعی و وابسته، بالاتر از ۱۰۷ هزار میلیارد تومان بوده است. این عنوان در بانک‌های ملت، تجارت، صادرات و آینده به نسبت سال ۱۴۰۱ کاهش یافت اما دربانک‌های پارسیان، پاسارگاد، پست بانک ایران، کارآفرین، سامان و سرمایه افزایش یافته است.

در جدول زیر مبلغ و درصد تغییرات پرداخت وام‌های بانکی به اشخاص و شرکت‌های وابسته و کارکنان بانک‌ها قابل مشاهده است.

پرداخت وام‌های درشت به کارمندان بانک‌ها جنجالی شد +جزئیات

مطابق با ارقام جدول بالا، بیشترین رشد پرداخت تسهیلات به کارکنان بانک‌ها در بانک‌های رسالت، کارآفرین و پارسیان به ثبت رسیده است. با این حال اگر مبلغ وام‌های پرداختی را به تعداد کارکنان بانک‌ها تفسیم کنیم، مشخص می‌شود که بیشترین مبلغ وام به ازای هر نفر، در بانک‌های صادرات، رسالت، پست بانک ایران و ملت پرداخت شده است. درپایان سال ۱۴۰۲ به ازای هرکارکن در بانک‌های مذکور بین یک میلیارد تا یک میلیارد و ۶۷۰ میلیون تومان وام و تسهیلات پرداخت شده است.

کمترین مبلغ سرانه وام نیز در بانک پاسارگاد به ثبت رسیده و این بانک به ازاء هر نفر حدود ۲۵۰ میلیون تومان تسهیلات و وام پرداختی داشته است.

سرانه بالای پرداخت وام به کارکنان بانکی درحالی است که در سال ۱۴۰۲ جمعا ۵۶۴۶ هزار میلیاردتومان به بخش‌های مختلف اقتصاد ایران تسهیلات پرداخت شده که کمتر از ۶۶ میلیون تومان به ازای هر ایرانی است.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • رستم IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    هیچ کاری هم با بانکها نمی توانند بکنند صد تا پزشکیان و وزیر اقتصادش نمیتوانند هیج کاری بکنند
  • بی نام IR ۰۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    پس چرا مسئولین هیچ کاری نمی‌کنند، این که تحریم خارجی نیست که حل کردنش سخت باشه، با خبرها فقط مردم رو دق میدید. همین بانک رسالت ادعای بانکداری اسلامی رو داره، ولی از این طرف پول مردم رو به کارکنان خودش میدهند.
  • محمودی IR ۰۵:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    باسلام ، به عنوان یک تحلیل گر می دانم که قطعا آمار اشتباه است زیرا سه بانک تجارت صادرات و ملت مانند هم هستند اما سرانه آنها کاملا متفاوت است.
  • ماشین حساب IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    جزییات مربوط به بودجه های اختصاص یافته به کلیه ی نهاد ها ، سازمان ها و وزارتخانه ها رو هم بررسی و منتشر کنید
  • رضا IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    این عددها صحیح نیست اولا در محاسبه سرانه فقط کارمندان شاغل را در نظر می گیرند در حالی که به کارمندان بازنشسته هم وام پرداخت میشه دوما در صورت های مالی تسهیلات اعطایی ذکر شده شامل اصل و سود وام ها میشه و چون بلند مدت هستن سود چند برابری هم دارن در حالی که کارمند فقط مبلغ اصل وام رو دریافت کرده
  • طارق IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    سو استفاده تا کجا ؟!!!!!!!!!!
  • حسن IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    من از همین نشریه که آمار پرداختی بانکها رو در آورده خواهشمندم در مورد مزایایی که شرکت نفت به کارکنانشان پرداخت می کند هم تحقیقی کند و چرا هیچ نماینده ای فرزندش را در بانک استخدام نمی کند و اولویت ش وزارت نفت است. خواهشمندم که در مورد حقوق های پرداختی سازمان بنادر و سازمان برق و پتروشیمی ها هم بنویسید.
  • حسن استیری IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    به خودشان که می رسد وام‌های میلیاردی پرداخت می شه به مردم عادی با سود ۳۰ درصد آخه این هم شد کار چرا دولت در این خصوص بی تفاوت است و یک قانون مشخص تعریف نمی کند با پول مردم باعث ایجاد تورم و گرانی می شوند و کسی هم پیگیری نمی کند!!!!!!
  • پویا IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    وقتی میریم بانک برای 20 میلیون پدر جد ادمو میارید جلوی چشم ادم ، بعد خودتون برای خودتون سهم اقتصاد کشور رو تقسیم میکنید بین خودتون ؟ چرا کسی جواب نمیده ؟. یه مرد توی این کشور پیدا نمیشه ؟ درود بر روزنامه اطلاعات که افشاگری کرد. درود بر شما. هر شهری میری میبینی کارمندای بانک بهترین ماشین و خونه رو برای خودشون برداشتن. نوش جانتون. از بی عرضگی ما هست.
  • م.م BR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    قانون باید برای همه اجرا بشه .کارمند بانک نباید پول مردمو واسه خودش برداشت کنه ب اسم وام یاخرید خونه و ماشین .وظیفه بانک دادن خدمات ب مردم هستش نه ب کارمندای خودسون ....
  • شهین IR ۲۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    هزا بار لعنت و لعنت اگر 50 میلیون وام باید هفت خوان رستم رد کنی بخواهی بزاری روی پول پیش خونه اینقدر اذیت می کنند ولی خودشون ایم وام ها می گیرند انشاالله که خون و دارو بشه واسه خود و خانواده هاشون
  • حمید IR ۰۳:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۵
    بی خودی به خودت فشار نیار اقای نویسنده خبر کارمند بانک یه عمری از وامهای کلان بهره برده و میبره...
  • محمد IR ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۵
    بخدا بعضی وقتا من کارمند با مدرک فوق از دانشگاه دولتی برا صد هزار تومان میمونم بعد بعد کارمند فوق دیپلم بانک ملت خدا میدونه تو همین شهر خود ما مثل میلیاردر ها زندگی می کنه تجربه نشون داده حرف امثال ما که به جایی نمیرسه . ولی تو دلم می موند اگر نمی نوشتم
  • مرتضی IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۷
    هرکسی برا خودش شده ،چه بخور بخوری راه انداختند از بالا تا پایین،اینه شعاره تولید و اشتغال زایی،واقعا که متاسفم برای سران مملکت
  • رضا IR ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    لعنت به بانکی هاو همه باید اخراج و وام‌ها بین مردم بیچاره پرداخت شه
    • سعید IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
      همرو اخراج کنن کی کارای بانکی رو انجام بده
  • میلاد IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
    با سلام اولا باید به همه وام بدن مخصوصا کارگران.. دوما کارمندان بانک استخدام رسمس نیستن ولس خیلی ارگانها ساعت کاری کمتری دارن نسبت یه بانک مثلا یک معلم ۴ماه تعطیل هستش و اینکه یا حکم رسمی وام میدن بهش.. حالا مقایسه کن با یک بانکی که فقط جمعه تعطیل بعلاوه ۴۸ ساعت کار میکنه در هفته کم کم ولی معلم ۲۴ ساعت موظف هستش. عزیران این وامها رو باید کارمند بانک بنده خدا برگرداند بلااوض که نیستش.. بسیاری از ارگانها شرکتها و کارخانجات صنعتی مثل ایرانخودرو حقوق خیلی بالای از بانک دارن مثلا هر ۳سال یبار از محصولات شرکت بهشوم میدن مه با قسمت بیرون خیلی تفاوت داره تازه این وام نیست که فقط سود خالص هستش
  • پری IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
    هفته قبل یک جوان ۲۲ ساله فامیلهای ما ۷۰۰میلیون وام ازدواج قرض الحسنه ۴درصدی گرفته
  • لیلا IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
    ای کاش زمین های واگذاری مجانی که سازمان‌های دولتی به کارمندانش واگذار کردن و الان خدا تومن می ارزه رو هم پیگیری کنید
  • حسن BR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۲
    مگه کارمندای بانک ادم نیستن نباید با این همه حجم. کاری و استرس کاری وام بگیرن..

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی