اطلاعات نوشت: حفر چاههای متعدد و برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی طی سال های گذشته ، فرونشست زمین در پهنه گسترده ای از کشورمان را درپی داشته که اکنون این موضوع بیش از پیش در سمنان نمایان شده است.
کشاورزی سنتی و مکانیزه نشدن این صنعت در سراسر کشورمان از سال ها قبل سبب افزایش مصرف آب از منابع زیرزمینی شده و این امر در نهایت به فرونشست زمین منجر شده است که بی توجهی مسئولان برای جلوگیری از ادامه این روند خطرناک می تواند خسرات های جبران ناپذیری به زیرساختهای اساسی در بخشهای مختلف نظیر راه، خطوط ریلی، خطوط انتقال گاز وارد کند.
انتقال آب پایدار به سمنان یکی از خواستههای اصلی مردم این استان طی سالیان گذشته بوده است و همواره مسئولان استانی بر رفع مشکل کمآبی با اجرای طرحهای مختلف از جمله سد فینسک و انتقال آب از دریای خزر تأکید کردهاند که این امر میتواند به کاهش مشکلات ناشی از فرونشست زمین هم کمک کند.
بدیهی است وقتی میزان برداشت آب از سفرههای زیرزمینی نزولی شود، خطر فرونشست زمین هم کاهش مییابد و این امر نیازمند تدبیر و چارهاندیشی عاجل مسئولان است.
اظهارات معاون عمرانی استاندار سمنان
معاون عمرانی استاندار سمنان با بیان این که فرونشست از چالشهای بزرگ استان است، افزود: شهر سمنان، امیریه دامغان، بسطام شاهرود و بخشهایی از میامی بیشترین فرونشستها را در استان دارند که استفاده زیاد از آبهای زیرزمینی عامل مهم ایجاد این فرونشستهاست.
محمد حمیدی با تأکید بر این که زمانی که آبهای زیرزمینی تخلیه شود زمین سست می شود و فرونشست اتفاق می افتد، اظهار داشت: مدیریت چاههای آب کشاورزی یکی از مهمترین اقداماتی می باشد که انجام شده است.
وی ادامه داد: طبق برآوردهای آب منطقهای در 8 ماهه امسال بیش از ۱.۷برابر چاههای آب، برق مصرف شده است و این موضوع نشان می دهد که از چاهها ۷۰درصد آب استحصال شده است. در ماههای باقی مانده از سال با افرادی که بیشترین میزان برداشت را از چاهها داشته باشند، برخورد میشود همچنین اگر سقف مصرف چاههای آب کشاورزی رعایت نشود، در سال آینده با مشکل مواجه خواهیم شد.حمیدی همچنین با بیان این که شناسایی انشعابهای غیرمجاز توسط شرکت آب و فاضلاب از دیگر برنامهها در زمینه کاهش مصرف بی رویه آب است، افزود: در استان ۱۶۰مورد استفاده غیرمجاز از آب برای کشاورزی شناسایی و اقدامات لازم قانونی در این باره انجام شده است.
به گزارش مهر، همچنین ایرج رئیسیان، مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان گفت: با همکاری سازمان مدیریت و برنامهریزی استان ، اعتبارهایی برای بررسی و مطالعه فرونشست زمین در سالهای گذشته انجام شده است، همچنین با همکاری مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی، مطالعات مفیدی برای بررسی فرونشست زمین در دست انجام است.
وی تاکید کرد: با توجه به عبور خطوط ریلی، جادههای دسترسی قابلتوجه و خطوط انتقال گاز از نقاط مختلف استان سمنان، اهمیت بررسی فرونشست زمین دوچندان میشود. بر اساس آمارهای موجود، سالانه ۱۰تا ۱۲سانتیمتر فرونشست زمین در مناطق جنوبی شهرستان سمنان اتفاق می افتد که با اطلاعات دقیق و جامع باید برای رفع این چالش در میانمدت اقدام کرد.همچنین با وجود فرونشست زمین، استخراج آب در مناطق جنوب سمنان به پدیده فرونشست زمین دامن میزند .
مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان همچنین بر ضرورت افزایش تعامل دستگاههای اجرایی و ستادی برای مقابله با پدیده فرونشست زمین در استان سمنان تاکید کرد.