همشهری نوشت: زمانی سفر به مناطق آزاد ازجمله کیش و قشم، برای طبقه متوسط ایرانی جایگزین سفرهای تفریحی خارجی بود، اما در سالهای اخیر با جهش هزینهها، بخش کمتری از خانوارها امکان سفر به این مناطق جذاب کشور را دارند. آنگونه که حجتالله عبدالملکی، مشاور رئیسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد اشاره میکند، شورای عالی مناطق آزاد کشور در کنار تلاش برای جذب سرمایهگذاری و تسریع توسعه، تلاش میکند بهرهمندی خانوارهای کشور از جاذبههای این مناطق را نیز به شیوههایی افزایش دهد. اعطای تخفیفهای جذاب به زوجهای جوان، رایزنی با بانکها برای اعطای کارتهای اعتباری ارزانقیمت به خانوارها و همچنین رایزنی با ایرلاینهای خارجی برای افزایش پروازهای این مناطق ازجمله راهکارهایی است که در دوره جدید در دستور کار شورایعالی مناطق آزاد کشور قرار گرفته است.
برای جذب سرمایهگذاران به مناطق آزاد چه برنامهای دارید؟
معتقدیم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران بهشت سرمایهگذاری هستند. به ۵دلیل این مناطق را جزو بهترین مناطق دنیا برای سرمایهگذاری میدانیم؛ دلیل اول این است که هزینه تولید در این مناطق به لحاظ نیروی کار، انرژی، زمین و مواد اولیه بسیار پایین است، دلیل دوم اینکه دسترسی این مناطق به بازار، چه بازار داخلی و چه بازار کشورهای همسایه، با ۶۰۰میلیون جمعیت و هم کل بازارهای جهانی، از طریق آبهای آزاد و منطقه آزاد چابهار که لب اقیانوس هند است، بالاست، دلیل سوم اینکه زیرساختها در این مناطق بسیار توسعهیافتهتر است، دلیل چهارم سهولت کسبوکار در این مناطق است؛ زیرا در این مناطق وحدت فرماندهی وجود دارد و تمام تصمیمات اقتصادی در داخل خود مناطق اتخاذ میشود و دلیل پنجم هم معافیتهای گمرکی و مالیاتی بسیار عالی این مناطق است. این مناطق از معافیت گمرکی مادامالعمر در حوزه مواداولیه و تجهیزات برخوردارند و ۲۰سال معافیت مالیاتی برای مناطق آزاد و ۷ تا ۱۳سال معافیت مالیاتی برای مناطق ویژه اقتصادی درنظر گرفته شده است. در کل دنیا کمتر نقاطی را میتوانید پیدا کنید که این ۵ویژگی را با هم داشته باشند.
پس چرا مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با وجود این ویژگیها، تا امروز در جذب سرمایه موفق نبودهاند؟
موفقیت امری نسبی است؛ البته ما تا نقطه مطلوب خیلی فاصله داریم، اما همین الان مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران در پیشرفت اقتصادی کشور جایگاه مهمی دارند که مردم ما کمتر از آن اطلاع دارند.
آیا آماری از نقش این مناطق، بهطور مثال در GDP دارید؟
درباره GDP چون باید آمار بخش کشاورزی و خدمات هم محاسبه شود و تاکنون فقط آمار حوزه صنعت محاسبه شده، عدد درستی نمیتوانم ارائه دهم، اما در حوزه صادرات، یکسوم کل صادرات غیرنفتی از این مناطق صورت میگیرد. این رقم در سال۱۴۰۱ حدود ۱۸میلیارد دلار بود یا در حوزه ترانزیت ۸۰درصد ترانزیت کشور از طریق مناطق آزاد و اقتصادی در حال انجام است؛ چون تقریبا تمام مرزهای ما یا جزو مناطق آزاد هستند یا جزو منطقههای ویژه؛ تسهیلگریهایی که در این مبادی اتفاق افتاده باعث شده که بخش مهمی از ترانزیت کشور از طریق این مناطق انجام شود.
با توجه به این آمارها، برای آنکه این مناطق در زمینه جذب سرمایه موفقتر باشند، برنامه شما چیست؟
ما ۲برنامه مشخص برای این موضوع داریم؛ برنامه اول اطلاعرسانی ظرفیت بسیار بالای سرمایهگذاری در این مناطق است و برنامه دوم و مهمترین پروژه ما در این زمینه طراحی و ارائه بستههای سرمایهگذاری بوده است. تا الان ۸۵۰پروژه را در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، بهعنوان بستههای سرمایهگذاری اعلام کردهایم که این بسته ۳بخش دارد؛ بخش اول، مطالعات امکانسنجی اقتصادی اولیه پروژه است که نشان میدهد این پروژه سودآور است، بخش دوم بسته تامین زمین و آب، برق، گاز و امکانات زیرساختی است که برای هر پروژه معلوم شده و سرمایهگذار نیازی نیست نگران این باشد که در کدام زمین و با کدام آب و برق پروژه را اجرا کند و بخش سوم پروژه نیز مجوز بینام آن پروژه است که صادر شده است؛ به این معنا که سرمایهگذار نگران دوندگی برای دریافت مجوز هم نیست؛ چون قبلتر فرایند اداری این پروژه را طی کردهایم و مجوز برای یک سرمایهگذار فرضی که بینام است، صادر شده است.
پس با این شرایط، سرمایهگذار باید فقط پول و اهلیت داشته باشد؟
دقیقا، سرمایهگذار باید فقط پول داشته باشد؛ درواقع ما از سرمایهگذار فقط سرمایه میخواهیم. کسی که سرمایه داشته باشد، هر پروژهای را که انتخاب کند مجوز بینام به نام او میشود و زمین تحویل او داده میشود.
فرایند این کار چقدر طول میکشد؟ کاغذبازی و بوروکراسی ندارد؟
خیلی طولانی نیست و کاغذبازی و بوروکراسی در این دوره خیلی کم شده است. ما ۲نوع پروژه داریم؛ یک نوع همین بستهها هستند که عمدتا فرایند اداری آنها طی شده و نوع دیگر پروژههایی است که خود سرمایهگذار پیشنهاد میدهد. به این معنا که اگر سرمایهگذاری گفت پروژههای شما را نمیخواهم و خودم پروژه دارم، ما استقبال میکنیم، اما اینجا یکسری مراحل اداری باید طی شود. البته ما در این موارد نیز روند کار را خیلی کوتاه کردهایم، البته یکروزه کار انجام نمیشود، اما مسیر خیلی کوتاه شده است.
از بین بستههای ارائهشده تاکنون چند پروژه متقاضی داشته است؟
بیش از ۳۰۰بسته از مجموع ۸۵۰بسته ارائه شده تاکنون متقاضی داشته است.
سرمایهگذار برای اینکه کار را بگیرد به دبیرخانه مراجعه میکند یا خود مناطق آزاد؟
به خود مناطق مراجعه میکند.
جایی ندارید که این پروژهها در آنجا بهصورت تجمیع شده در دسترس سرمایهگذاران باشد؟
ما یک سامانه سرمایهگذاری داریم. بستههای سرمایهگذاری روی سایت دبیرخانه مناطق آزاد به نشانی freezones.ir بارگذاری شده و امکان درج طرح سرمایهگذاری برای تکتک مناطق هم آنجا موجود است؛ یعنی سامانه سرمایهگذاری ما بهطور آنلاین برقرار است و افراد، منطقه مورد نظر را انتخاب و فیلدهای مربوط به طرح سرمایهگذاریشان را پرمیکنند تا کار جلوتر برود.
آیا ارزش کلی این پروژهها تخمین زده شده است؟
ارزش این ۸۵۰پروژه ۶۵۰هزار میلیارد تومان است. بهعبارتی به نرخ مصوب بانک مرکزی حدود ۱۵میلیارد یورو میشود. ما بهزودی در همین چند روز آینده ۱۵۰پروژه را به این ۸۵۰پروژه اضافه میکنیم و بهزودی رونمایی از هزارمین پروژه را خواهیم داشت که باز اطلاعات این پروژهها نیز روی وبسایت هست.
این طرحها عموما در چه حوزهای است؟
این طرحها در تمام حوزهها وجود دارد؛ چراکه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ما در کل کشور پخش هستند. چون ایران کشور بزرگ و متنوعیاست برای صنایع و فعالیتهای متنوع و مختلفی مزیت دارد؛ لذا ما در حوزه بهداشتی و پزشکی، در حوزه گردشگری، در حوزه تجارت و صنایع مختلف طرحهای متنوعی داریم؛ از صنعت خودرو و قطعات آن گرفته تا صنایع شیمیایی و پتروشیمی، حوزه نفت و گاز، صنایع غذایی و حتی بخش کشاورزی.
از لحاظ ابعاد کار، شما بیشتر به سمت کسبوکارهای کوچک متمایل هستید یا برای کسبوکارهای بزرگ پروژه تعریف شده است؟
در تقسیم کار ملی مناطق آزاد برای کسبوکارهای متوسط و بزرگ دیده شدهاند و کسبوکارهایی که سرمایهبر هستند، یعنی به نسبت سرمایه اشتغال کمتری ایجاد میکنند. این تعریف نه فقط در ایران، بلکه در همه جای دنیا برای مناطق آزاد به همین شکل است و شما خیلی کسبوکار کوچک در مناطق آزاد پیدا نمیکنید؛ مگر جاهایی که خردهفروشی اتفاق میافتد که در ۷-۶منطقه آزاد ما واحدهای خردهفروشی هست وگرنه عمدتا صنایع فعال در مناطق آزاد صادراتمحور هستند.