چهارشنبه ۴ مهر ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۴
نظرات: ۷
۱
-
ایران همسایه‌ها را جایگزین اروپا کرد

 بررسی حجم تجارت خارجی ایران در شش ماهه نخست امسال نشان می دهد که روابط بازرگانی ایران همچنان روی همکاری با کشورهای همسایه تمرکز دارد و سهم کشورهای غربی در این روابط ناچیز است.

اطلاعات نوشت: نگاهی به گزارش مبادلات بازرگانی در نیمه نخست امسال ثابت می کند که بالغ بر 55 درصد از تجارت بدون نفت ایران صرفاً با کشورهای همسایه صورت گرفته است.

محمد رضوانی‌فر معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل گمرک ایران دیروز اعلام کرد: در ۶ ماهه نخست امسال میزان تجارت بدون نفت ایران با ۱۵ کشور همسایه، ۵۰ میلیون تن و به ارزش ۳۲.۶ میلیارد دلار بوده است.

رضوانی‌فر گفت: میزان تجارت بدون نفت ایران با کشورهای همسایه در این مدت از نظر وزن ۵ درصد و از حیث ارزش ۱۵ درصد افزایش داشته است.
به گفته وی از مجموع تجارت بدون نفت ایران با ۱۵ کشور همسایه در ۶ ماهه نخست امسال، ۳۹ میلیون تن به ارزش ۱۵.۶ میلیارد دلار به صادرات و ۱۱ میلیون تن به ارزش ۱۷ میلیارد دلار به واردات اختصاص داشت.

وی افزود: در این مدت میزان صادرات غیرنفتی به ۱۵ کشور همسایه به لحاظ وزن ۴ درصد و از حیث ارزش ۱۲ درصد افزایش داشت است .رضوانی‌فر گفت: میزان واردات از کشورهای همسایه در ۶ ماهه نخست امسال از حیث وزن ۸ درصد و از لحاظ ارزش ۱۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.

وی در خصوص عمده‌ شرکای تجاری ایران در بین ۱۵ کشور همسایه در این مدت گفت: کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، عراق، پاکستان و فدراسیون روسیه عمده‌ شرکای تجاری ایران در بین کشورهای همسایه هستند.

از سوی دیگر بر اساس آمار گمرک، میزان وزنی محصولات کشاورزی صادراتی در مدت یاد شده ۳.۲ میلیون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد افزایش داشته است.

این گزارش در خصوص عمده‌ترین اقلام صادراتی محصولات کشاورزی در نیمه اول امسال می‌افزاید: انواع پسته با ۳۷۴ میلیون دلار، انواع گوجه فرنگی با ۲۰۷ میلیون دلار، هندوانه ۱۲۸ میلیون دلار، سیب ۱۱۴ میلیون دلار و انواع خرما با ۷۸ میلیون دلار ۵ قلم اول محصولات کشاورزی صادراتی بودند.

بر اساس این گزارش، از مجموع صادرات محصولات کشاورزی در ۶ ماهه امسال، ۹۰۱ میلیون دلار به ۵ محصول انواع پسته، انواع گوجه فرنگی، هندوانه، سیب و انواع خرما اختصاص یافت.همچنین گزارش های اخیر نشان می دهد که 11.9میلیون تن کالای اساسی به ارزش ۷.۳ میلیارد دلار در ۶ ماهه نخست امسال از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شد .

این میزان کالای اساسی وارداتی در این مدت نسبت به سال گذشته از نظر وزن ۷.۷ درصد افزایش و از حیث ارزش ۵ درصد کاهش داشته است.

براساس این گزارش، بیشترین افزایش وزن و ارزش در بین واردات کالای اساسی مربوط به واردات گوشت قرمز سبک گرم و کنجاله سویا بوده است و بیشترین کاهش وزنی و ارزشی مربوط به واردات گندم و انواع روغن خوراکی بوده است.

این گزارش در خصوص ۵ قلم اول کالای اساسی به لحاظ ارزش می‌افزاید: ذرت با یک میلیارد و ۵۲۰ میلیون دلار، انواع دانه‌های روغنی با ۹۴۱ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۹۱۶ میلیون دلار، روغن‌های خوراکی نیمه جامد، مایع و خام با ۷۲۴ میلیون دلار و برنج با ۵۶۰ میلیون دلار ۵ قلم اول کالای اساسی در ۶ ماهه نخست امسال بودند.

براساس این گزارش، در بین ۲۰ قلم کالای اساسی، در این مدت واردات ذرت، انواع دانه‌های روغنی، انواع روغن‌های خوراکی، برنج، جو، کاغذ چاپ و تحریر، گندم، سموم تکنیکال شیمیایی و انواع بذر به لحاظ ارزش نسبت مدت مشابه سال قبل با کاهش و کنجاله سویا، شکر خام، گوشت قرمز سرد سنگین، گوشت قرمز سبک گرم، لاستیک سنگین، کودشیمیایی، خمیر کاغذ، چای خشک، حبوب، گوشت مرغ و کاغذ روزنامه با افزایش روبرو بودند.

گمرک ایران همچنین در گزارش دیروز خود اعلام کرد، در ۶ ماهه نخست امسال، بیش از ۲۲ هزار خودرو به ارزش نزدیک ۴۴ میلیون دلار از گمرکات ترخیص قطعی و وارد کشور شده است.

بر اساس آمار گمرک، در نیمه نخست امسال ۲۲۲۶۴ دستگاه خودرو سواری به ارزش ۴۳۸ میلیون و ۶۶۸ هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شده است. تعداد خودروهای سواری وارداتی در ۶ ماهه نخست پارسال ۱۷۳۶ دستگاه، و ارزش واردات شان هم ۳۶ میلیون و ۵۶۵ هزار دلار بود.

در این مدت شرکت‌های معین خودرو ایرانیان با واردات ۵۶۵۰ دستگاه، سایپا با ۵۴۴۵ دستگاه، بهمن‌ موتور با ۱۶۵۰ دستگاه و کرمان موتور با ۱۵۲۴ دستگاه به ترتیب بزرگترین واردکننده خودرو سواری به کشور بودند. به موازات جهش مبادلات تجاری ایران با کشورهای منطقه، حجم تجارت خارجی ایران با کشورهای غربی کاهش یافته است.

احمد پورفلاح رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ایتالیا دیروز به ایلنا گفت: حدود ۱۴ سال پیش ارزش تجارت ایران و ایتالیا بیش از ۷.۵میلیارد یورو بود و صادرات ایران به ایتالیا بر واردات آن غلبه داشت اما با تشدید تحریم‌ها این رقم اکنون به کمتر از یک میلیارد یورو افت کرده که دوسوم آن شامل واردات مواد غذایی و مواد دارویی ایران از ایتالیا است.

گزارش های دریافتی از گمرک نیز نشان می دهد که حجم تجارت ایران با روسیه نیز در 6 ماهه نخست امسال با کاهش 28 درصدی روبرو شده است. از سوی دیگر مبادلات اقتصادی ایران با چین نیز در این مدت حدود 9 درصد کمتر شده است.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب