دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۹
نظرات: ۰
۰
-

تاریخ نشان داده است که عدم رعایت اصول ایمنی و همچنین عدم انجام «اقدامات احتیاطی» در مجاورت یک موتور جت روشن، می‌تواند منجر به آسیب جدی یا حتی مرگ شود.

كن نيوز نوشت : تاریخ نشان داده است که عدم رعایت اصول ایمنی و همچنین عدم انجام «اقدامات احتیاطی» (Precautions) مانند نداشتن ارتباط پیوسته با عوامل حاضر در داخل و خارج از هواپیما یا به اصطلاح «Communication»، و نداشتن آگاهی از «مناطق خطر» (Hazard Areas) در مجاورت یک موتور جت روشن، می تواند منجر به آسیب جدی یا حتی مرگ شود.

در این میان خطر «بلعیده شدن» (Ingestion) به داخل موتور، از جمله مهم ترین خطرات در هنگام کار در نزدیکی یک موتور جت روشن است؛ خطری که تنها با رعایت نکات ایمنی، بکارگیری «اقدامات احتیاطی» و همچنین آگاهی از «مناطق خطر» ذکر شده در فصل 71 رویه های «کتاب راهنمای تعمییرات و نگهداری هواپیما» AMM (Aircraft Maintenance Manual) می توان از بروز آن جلوگیری کرد.

شایان ذکر است که بر روی پوسته موتور نیز، علائم هشدار دهنده به تصویر کشیده شده است تا همواره از آگاه بودن نفراتی که در مجاورت موتور روشن در حال انجام کار هستند، اطمینان حاصل شود. اگر چه مطلب پیش رو عمدتا در مورد سری هواپیماهای بوئینگ 737 نوشته شده است، خطر «بلعیده شدن» در سایر هواپیماها نیز وجود دارد.

در دنیای امروز کارکنان خطوط هوایی و فرودگاهی سراسر جهان هر روزه در اطراف هواپیماهای متفاوتی که در شرایط متفاوتی نیز هستند، کار می کنند. در این میان غفلت از «مناطق خطر» موتور هواپیما، می تواند منجر به جراحات شدید یا حتی مرگ آن ها شود.

در همین راستا تنها 33 مورد گزارش بلعیده شدن پرسنل توسط موتور هواپیماهای سری 100 و 200 بوئینگ 737 از سال 1969 در دست است که در ادامه با روی کار آمدن سری های 300، 400 و 500، و همچنین نسل «NG» (Next Generation)،  میزان آن نیز افزایش یافته، و تلفات بیشتری را با خود به همراه داشته است.

در زمان روشن بودن موتور جت، یک ناحیه «کم فشار» (Low Pressure) هوا در «ورودی» (Intake) ایجاد شده که در نهایت باعث ایجاد مقدار قابل توجهی مکش هوا به داخل موتور می شود. به دلیل این مکش خطرناک، برای پرسنل زمینی که در نزدیکی موتور جت روشن کار می کنند، بسیار حائز اهمیت است تا نسبت به داشتن فاصله ایمن از آن، آگاه باشند. بنابراین بخش جلویی موتور هواپیما و به نسبت، دیگر جوانب آن باید عاری از افراد یا هر تجهیزات دیگری باشد.

این موضوع به ویژه در هواپیماهایی مانند بوئینگ 737 که دهانه موتور آن ها فاصله کمی از سطح زمین دارد، بسیار حائز اهمیت تر است. از طرفی با توجه به این امر که موتور CFM56 نصب شده بر روی بوئینگ 737 فاقد به اصطلاح «Inlet Guide Vanes» است، آسیب ناشی از «بلعیده شدن» برای خود موتور، بسیار بیشتر خواهد شد.

در همین مورد، برای مثال موتور «JT8D» که به طور رایج بر روی هواپیماهای MD80 نصب شده است، دارای تعداد 19 «Inlet Guide Vanes» بوده که به عنوان یک محافظ، پیش از رسیدن اشیا خارجی به فن اصلی، عمل می کند.

در نهایت دانستن این موضوع نیز مهم است که علاوه بر بخش جلویی موتور، بخش انتهایی آن نیز می تواند خطرناک و حادثه آفرین باشد. با توجه به خروج گازهای داغ، آن هم با سرعت قابل توجه از قسمت انتهایی موتور که به اصطلاح «Exaust» نام دارد، امکان تحت تاثیر نیروی ناشی از آن قرار گرفتن و حتی پرتاب شدن وجود دارد. بر همین اساس باید همواره از این موضوع که محیط پشت خروجی موتور نیز عاری از هر افراد یا هر تجهیزات دیگری هست، اطمینان حاصل کرد.

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی